- Taller de lactància materna: És un grup format per mares i pares en l’etapa d’alletament del nadó. S’expliquen tècniques i es resolen dubtes sobre preses, posicionament, conservació de la llet, entre d’altres. Tenim Grup de Facebook!
- Taller massatge infantil: La comunicació mare/pare-fill/a és molt important per al desenvolupament del nadó. El contacte establert mitjançant el massatge infantil dóna informació sobre l’estat anímic fill/a i fa més fàcil entendre les seves necessitats. De manera regular es formen grups d’entre 2 i 8 mesos.
- Taller d’odontopediatria: L’odontologia infantil actualment tracta l’infant en la seva integritat i ho fa promovent les accions preventives davant de les accions invasives. D’aquesta manera realitzem 2 sessions a l’any amb els pares i mares.
- Taller d’Alimentació: dirigit a pares i mares d’infants de 6 mesos a 3 anys per resoldre dubtes sobre què i com han de menjar els més petits de la casa.
- Taller d’ús dels inhaladors: una vegada a l’any es realitza aquest taller per persones amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC). Objectius: coneixement sobre la malaltia, maneig dels símptomes, signes d’alarma, educació i maneig de la teràpia inhalatòria.
- Taller de memòria: adreçat a homes i dones majors de 65 anys, sense deteriorament cognitiu. Es treballa de forma conjunta el manteniment de la memòria.
- Programes propis d’odontologia: prevenció de malaltia periodontal en persones diabètiques, dona embarassada, dona maltractada, disminuïts psíquics, persones sense recursos i persones amb alt risc social.
- Revisions bucals a les escoles: amb els objectius de registrar el nivell de salut bucal de la població de 6 i 12 anys (1r i 6è de Primària), conscienciar sobre la importància de tenir una bona salut bucal i informar sobre pautes d’higiene bucal i alimentació.
- Xerrades i aules de Salut: de forma regular metges, infermeres, odontòlegs i administratius fan xerrades de salut al centre, escoles i al Casal de Gent Gran del Baix Guinardó.
- Difusió, col·laboració i conscienciació en campanyes de prevenció: “Pren-te el pols”, “Càncer de mama”, “Càncer de còlon”, “L’aneurisma d’aorta abdominal”, “Setmana sense fum”, “Setmana del cribratge d’Alcohol”.
- Difusió de les activitats del PIAD Horta-Guinardó: ofereixen informació i atenció en tots aquells temes que interessen i preocupen les dones. Possibiliten l’accés a diferents recursos de la ciutat, de tipus laboral, associatiu, cultural i educatiu, entre d’altres. També ofereixen assessorament jurídic i psicològic gratuït.
- Difusió dels Dies Mundials de la Salut: conscienciació de malalties representades en la celebració d’aquests. Una crida a la investigació i al suport.
- Fundació Pasqual Maragall: representants de la fundació ens acompanyen de forma puntual matí i tarda. Objectius: fomentar i donar suport a la recerca científica en l’àmbit de l’Alzheimer. Per un futur sense Alzheimer!
- Projecte RADARS: detectem situacions de soledat (objectiva o subjectiva), canvis de comportament, manca de xarxa familiar i/o contactes socials, absència i/o deteriorament del cuidador, usuaris que viuen en un habitatge amb barreres arquitectòniques o en un lloc amb dificultats d’accessibilitat, orogràfiques i/o de manca de xarxa de transport. No busquem substituir l’actuació dels Serveis Socials sinó d’apropar a aquestes persones al servei per tal de programar actuacions abans que la seva situació s’agreugi i definiran el tipus d’intervenció requerida per minimitzar els riscos i garantir el seu benestar social. Més informació.
Novetats 2019
- Participació en la XIV Jornada de la Xarxa AUPA: part de l’Equip de Salut Comunitària de l’EAP Sardenya, liderat per la Dra. Marta Coderch, va viatjar a Salou per assistir en la jornada de treball en xarxa i aliances en els processos comunitaris i avaluació de projectes comunitaris. Vam presentar 3 pòsters.
- Taller Marxa Nòrdica: s’inicia el grup “Anem de marxa!”, una modalitat esportiva que consisteix a caminar amb 2 bastons. La correcta utilització dels bastons distribueix l’esforç físic de forma versàtil, equilibrada i apropiada, sobre diversos grups musculars del cos.
- Participació en el projecte pilot Horta-Guinardó: Territori del Bé Comú: consisteix a fer el Balanç del Bé Comú, que posa en valor les bones pràctiques que ja s’estan realitzant i conté un pla de millora de les accions a desenvolupar per arribar a l’excel·lència del model. Més informació.
- Taller de Taitxí i Txikung: es tracta de diferents sessions amb exercicis d’aquesta modalitat amb l’objectiu d’equilibrar les emocions, incrementar de l’energia vital, prevenir lesions articulars, millorar la funcionalitat i reduir el dolor crònic.
- Participació en la III Jornada de Salut Comunitària d’UDACEBA: part de l’equip de salut comunitària va gaudir d’una taula de debat i activitats dinàmiques relacionades. De la consulta al barri!
- Constitució Taula de Treball en Salut Baix Guinardó: formada per diferents entitats del barri i ciutadania. Objectius: conèixer les necessitats reals en salut de la ciutadania i el barri, conèixer els actius en salut i recursos de la ciutadania i el barri, prioritzar àrees d’intervenció, planificar intervencions comunitàries i avaluar processos comunitaris.
- Taller de Neuroteatre del Projecte Dopamina: dirigit a majors de 60 anys, cognitivament sans i/o amb queixes cognitives. Preocupades per la pèrdua de capacitats que vulguin fer prevenció del deteriorament cognitiu. L’objectiu: estimular les capacitats mentals, prevenir i potenciar l’envelliment saludable.
- Taller de Risoteràpia en col·laboració amb el PIAD d’Horta Guinardó: el taller combina eficaçment recursos expressius del cos, jocs i danses com a mitjà per alliberar un riure sincer, la tensió i gaudir del contacte amb les altres persones.
Novetats 2018
- Comitè de pacients: grup obert a tots els pacients sardenyils que vulguin participar activament en millores del centre i en accions comunitàries. La teva participació és el nostre gran valor!
- Mediació pakistanesos: l’objectiu principal és conèixer la seva cultura alimentaria, per fer consells nutricionals adaptats als seus usos i costums. Grup liderat per la pediatra Dra. Palasí.
- Participació en la II Jornada de Salut Comunitària d’UDACEBA: l’equip de comunitària va presentar els seus projectes, comunicacions, vídeos i experiències. També vam participar en el concurs de fotografia comunitària.
- Concurs de Dibuix Saludable: pels nens i nenes de Pediatria de l’EAP Sardenya de 5 a 10 anys, en el marc de la Diada de Sant Jordi com activitat dinamitzadora en el centre.
- Sorteig d’un llibre: en el marc de la Diada de Sant Jordi, se sorteja el llibre de la prescripció literària mensual. Els candidats havien de recomanar un llibre relacionat amb la salut i mencionar-nos a les xarxes.
- Participació en el concurs “La infermera, la teva aliada per deixar de fumar”: organitzat pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), l’equip d’infermeria participa amb la difusió d’un vídeo propi “Stop smoking”.
- Atenció a l’Immigrant: consulta específica per a pacients nouvinguts procedents de països amb potencial risc de malalties (fora de l’Europa Occidental, Estats Units, Canadà, Japó, Austràlia o Nova Zelanda). Es realitza acollida, registre de vacunes, malalties i es resolen dubtes sobre el sistema de salut a Catalunya.
- Col·laboració “La fam no fa vacances”: campanya de recollida d’aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades d’aquí rebin ajuda alimentària durant l’estiu. La campanya es du a terme coordinada pels quatre Bancs d’Aliments de Catalunya.
- Caminades urbanes: tots els dijous de 17:00h a 18:30h posem en coneixement de la població els circuits de senderisme urbà. Objectius: promoure la iniciació i/o el manteniment de l’activitat física adaptada a les capacitats individuals, fomentar els beneficis de l’activitat física, conscienciar sobre la importància de tenir uns bons hàbits i avaluar, posteriorment, l’impacte. Activa’t amb nosaltres i coneix el teu barri!
- Adhesió a la Xarxa AUPA: es tracta d’una xarxa d’Equips d’Atenció Primària i Salut Pública. Tenim l’objectiu d’impulsar i difondre el model comunitari en el sistema sanitari català, especialment en l’àmbit de l’Atenció Primària i la Salut Pública.
- Certificat Fase 1D – IHAN: en el marc de la lactància materna, el nostre equip de pediatria s’endinsa aconseguir l’acreditació de qualitat internacional IHAN (iniciativa per a la humanització de l’assistència al naixement i a la lactància impulsada per l’OMS i Unicef). És un procés de 4 fases i ja ens estem preparant per a la segona!
- Activitats “Dia Mundial de l’Alzheimer”: per donar a conèixer la malaltia, prendre consciència i ensenyar exercicis per estimular la ment. Vam realitzar taller i consulta específica de test de memòria.
- Exposició “Dones del 36”: es tracta d’una exposició en el centre de 7 roll ups com a reconeixement a les dones supervivents de la Guerra Civil Espanyola, i de recuperació de la memòria històrica sobre la vida de dones anònimes que la van viure.
- Xerrada “Què cal saber dels antibiòtics”: el programa PESGG és una iniciativa del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya que consta de xerrades informatives impartides per farmacèutics comunitaris. L’objectiu: augmentar el coneixement sobre l’ús dels medicaments i millorar les habilitats en el seu maneig.
Novetats 2017
- Participació en la I Jornada de Salut Comunitària d’UDACEBA: l’equip de comunitària va presentar els seus projectes, comunicacions, vídeos i experiències. També vam participar en el concurs de fotografia comunitària.
- Participació en el Projecte “Cruïlla Salut Mental”: conjuntament amb la Fundació Tres Turons, Associació AREP, CORE Salut Mental UAB, Institut de l’Envelliment UAB. Objectiu: contribuir que les persones amb problemes de salut mental participin dins la societat, en igualtat d’oportunitats i puguin tenir una vida plena.
- Campanya “I tu, com et cuides?”: volem promoure l’estil de vida saludable per millorar la qualitat de vida. Amb aquesta finalitat engeguem la campanya a les xarxes socials, a través de la compartició d’imatges saludables. Consulta les bases.
- Campanya “Salut literària”: volem demostrar que llegir té efectes positius en la nostra salut. De forma mensual es farà una prescripció literària, relacionada amb la salut, per un professional del Sardenya i es publicarà a les teles del centre i a les xarxes socials. Troba del teu professional la píndola literària!
- Projecte Mindfulness als mestres: com a experiència, pediatria amb Rosa Navarro de www.mindfulbarcelona.com apliquen aquest mètode per reduir l’estrès i aportar les eines per un correcte desenvolupament emocional i personal, als mestres d’una escola de la població de referència.
- Col·laboració amb Bebé a bordo: tracta d’un programa de maternitat i de nadons amb diferents youtubers, que donen consells i experiències de mares reals. En la cinquena temporada l’EAP Sardenya ha col·laborat amb la youtuber Happy Ohana tractant el tema de l’alimentació: “Canvis en l’alimentació a partir de l’any” i “Al·lèrgies i intoleràncies”. A més, s’han publicat 3 articles: “¡Odio la fiebre!”, “Como comer a partir de los 6 meses” i “¿Es lo mismo alergia que intolerancia?”.
- Dia Mundial del Somriure: l’EAP Sardenya aprofita aquest dia per repartir gomets de somriures als seus pacients. Petit gest que omple de felicitat!