Amb l’arribada de la tardor, una gran part de la població surt a recollir bolets als boscos. Són ingredients imprescindibles en la preparació de molts plats de la gastronomia catalana, però la flora micològica de Catalunya inclou també espècies tòxiques, algunes de molt perilloses.
El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d’aspecte semblant fan que es produeixin intoxicacions, algunes fins i tot mortals. El criteri bàsic per evitar-les és consumir únicament aquells bolets que se saben identificar sense cap mena de dubte.
A l’hora de collir-los i consumir-los, seguiu els consells següents:
- Colliu només els bolets d’espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que sapigueu identificar del cert. Davant de qualsevol dubte, no l’agafeu mai i encara menys us el mengeu.
- Rebutgeu els exemplars trencats, els que ja s’han començat a descompondre o els que estiguin florits, amarats d’aigua o s’han gelat durant la nit.
- Cal tenir en compte que, després de la pluja, es poden descolorir o, contràriament, poden estar massa acolorits per haver absorbit humitat. També poden haver perdut part de l’ornamentació i això us podria confondre.
- Transporteu-los en un cistell rígid i airejat, per evitar-ne la fermentació.
- Conserveu-los preferentment al frigorífic.
- Consumiu-los com més aviat millor, ja que la majoria s’alteren ràpidament, i amb moderació, preferentment, com a acompanyament.
- Millor consumiu-los cuits, perquè alguns bolets són comestibles quan s’han cuinat i, en canvi, poden resultar tòxics si es mengen crus o poc cuits.
I sobretot, respecteu el medi! La pràctica, per desgràcia bastant freqüent, de remoure la molsa o la fullaraca, provoca la dessecació del terra impedint que hi surtin més bolets.