4 CONSELLS PRÀCTICS PER GAUDIR DEL SOL SENSE PROBLEMES
1. EL MILLOR PER EVITAR CREMADES ÉS NO EXPOSAR-SE AL SOL
És aconsellable evitar l’exposició al sol a les hores de màxima intensitat; de 12 a 16h. Els núvols filtren part dels raigs UV però no tots, per tant també hi ha risc de cremades els dies núvols. Cal beure aigua sovint. Cal que l’exposició al sol sigui lenta i progressiva. Els nens menors de 6 mesos no s’haurien d’exposar directament al sol, ja que la seva pell no està preparada per defensar-se de les radiacions UV. En tenir poca mobilitat i estar molta estona sense canviar de postura, tenen més risc de patir cremades i cops de calor (malaltia greu perquè els bebès tenen una mala termoregulació).
Els protectors solars no es poden aplicar quan l’infant té menys de 6 mesos.
2. ROBA
Com més espessa sigui la roba, més protegirà. Les robes fosques filtren més els raigs UV, però són més caloroses. Les gorres i els barrets d’ala ampla són una excel·lent solució per protegir el cap i la cara del sol.
3. FOTOPROTECTORS SOLARS
Els fotoprotectors contenen substàncies químiques o físiques anomenades filtres, capaces d’absorbir o de reflectir les radiacions solars. Actuen com a pantalles de les radiacions ultraviolades B (UVB), ultraviolades A (UVA) i infraroges (IR). És molt important aplicar el protector abans de sortir de casa i repetir l’aplicació cada dues hores aproximadament o més sovint si cal. Cal recordar aplicar-lo també a les orelles, nas, mans i peus (zones que sovint oblidem i que es cremen amb facilitat). Un protector solar ideal hauria de tenir PROTECCIÓ UVB, factor de protecció solar (FPS).
Com a norma general:
- FPS mínim de 30 per a pells sensibles o molt sensibles al sol (cabells pèl-roigs o rossos, ulls blau-verd, els costa bronzejar-se, es cremen sovint o ràpidament). També és aconsellable per a tots els tipus de pell quan tenen menys de 3 anys.
FPS mínim de 15 per a pells menys sensibles a les cremades solars (cabells castanys-negres, ulls foscos, es bronzegen amb facilitat, normalment no es cremen) en persones de més de 3 anys. - Protecció UVA: especificat als productes comercials com a A (al costat del FPS).
- Protecció IR: especificat als productes comercials com a IR (al costat del FPS i d’A).
- Resistència a l’aigua: indica el temps que el protector és capaç de mantenir-se a la pell en una immersió a l’aigua. Pot ser waterproof (protegeix durant 80 minuts d’immersió) o water resistant (40 minuts). És important per al bany i per a activitats que comportin molta sudoració.
- Resistència al fregament o rubproof: permeten la fricció sense perdre les propietats protectores. Són ideals per als nens que juguen amb la sorra, amb joguines i a múltiples jocs de contacte.
- Excipients: els protectors solars es poden presentar en forma de barra de llavis (perfecte per a llavis i nas), crema, gel, esprai o oli (recordeu que l’oli no és aconsellable per a persones amb acne). En cas de dermatitis atòpica, s’aconsellen els excipients greixosos (evitar locions amb alcohol, gels…)
4. ULLERES DE SOL
Són una eina molt útil per protegir els nostres ulls de l’excés de radiació. Malgrat tot, no estan preparades per protegir els ulls si observem directament un eclipsi solar o dins les màquines de bronzejat amb raigs UVA.
Què cal saber per escollir-les?
- Són necessàries especialment a les hores de màxima intensitat solar (12-16 h) i en paisatges on hi hagi elements que reflecteixin les radiacions com són: exteriors vora l’aigua i la sorra i alta muntanya, especialment si hi ha neu.
- Cal que tinguin filtres de protecció per a raigs ultraviolats. La seva capacitat d’absorció de la llum va de 0 a 4 segons. A mesura que augmenta el valor del filtre, augmenta també el grau de foscor de la lent. Cada persona i cada situació poden necessitar un grau diferent de filtre de protecció.
Per exemple, per a un dia de núvols i boira amb vent: filtre 0; per a ús urbà, filtre 1; per a nens al mar i a la muntanya, filtre 3; per a esports aquàtics i d’alta muntanya, filtre 4. - És recomanable que les ulleres tinguin la màxima protecció lateral possible. Quant al color dels vidres: el gris, el verd i el marró són els colors que menys modifiquen les tonalitats del que veiem. Altres colors com el groc i el taronja van molt bé si hi ha boira o poca lluminositat, però no s’aconsellen si fa molt sol.
- És important no comprar qualsevol ullera. Les ulleres de sol que han passat controls de qualitat han de portar la marca CE i complir l’estàndard europeu sobre ulleres de sol EN 1836:1997.