Què són els polls?
Els polls del cap (Pediculus humanus capitis) són uns insectes que viuen i reprodueixen en el cuir pilós dels humans. Els polls són petits i de color gris. No tenen ales però sí potes que els serveixen per adherir-se als cabells i caminar, cosa que els facilita passar d’una persona a l’altra quan hi estan en contacte (dormint al mateix llit, assegudes al sofà, etc.). S’alimenten de la sang que xuclen amb un aparell que tenen al cap i viuen a prop de la pell perquè els agrada l’escalfor. La picada que fan és molt molesta i pruriginosa. Viuen fora del cap enganxats al cabell durant 24 hores, per tant, s’explica la persistència dels polls a viure en objectes com pintes, gorres, tovalloles, coixins, etc.
Com es reprodueixen?
Cada femella és capaç de pondre uns 200 ous o llémenes. Els ous es localitzen a la zona de la coroneta, clatell i darrere les orelles. Són petits punts blancs, semblants a la caspa però molt difícils de desenganxar i estan situats a pocs centímetres de l’arrel del cabell. Si després d’aplicar-hi un tractament antipolls, els trobem a més de 2 cm de l’arrel, solen estar buits.
Com es contagien?
El fet que cada vegada els nens, a l’època d’estiu, estiguin més junts fa que els polls visquin millor. El contagi és de persona a persona i no es troben en animals domèstics.
Són molt contagiosos i com ja hem dit passen d’una cap a un altre caminant. Això, ho facilita el fet que cada vegada més nens i nenes porten el cabell sense recollir i fan activitats on el contacte dels caps és freqüent. A més, els polls viuen durant 24 hores fora del cap i es passegen pels objectes. Important: no compartiu objecte com pintes, gorres, bufandes, auriculars, sacs de dormir, tovalloles, diademes, gomes del cabell, etc.
Com detectar-los? Mare, em pica el cap!
Per definició si el vostre fill us diu que li pica el cap heu de pensar que hi té polls. La millor manera de veure’ls serà pentinar el cabell moll amb una pinta molt espessa (llemenera) i millor de color clar per facilitar la visió dels polls. Poseu una tovallola blanca a les espatlles del nen per facilitar la visió dels polls que puguin caure. També es pot fer una inspecció minuciosa del cabell, amb bona llum, serà més acurada a la zona posterior del cap i darrere les orelles.
Què hi hem de fer?
- Un cop sabem que el nostre fill té polls, el primer que cal fer és avisar l’escola perquè tots els nens contagiats facin el tractament al mateix temps. No tingueu vergonya de dir-ho, ja que això no implica uns mals hàbits higiènics. Als polls, els agraden tots els cabells, sobretot els més nets.
- Apliqueu-hi el tractament amb una loció antipolls (que us hagi aconsellat el pediatre) i segui acuradament les instruccions d’ús.
- Mulleu tot el cap amb la loció antiparasitària. No escatimeu la quantitat del producte que utilitzeu. Insistiu en el tractament a la zona posterior del cap.
- Espereu 10-30 minuts.
- Esbandiu el cabell.
- Retireu amb el cabell mullat, les llémenes i polls amb una pinta espessa.
- Desinfecteu els objectes utilitzats:
- Roba rentable: Renteu-la a la rentadora a més de 55ºC.
- Roba no rentable: Poseu-la en una bossa de plàstic, tanqueu-la durant 10-15 dies (els polls no viuen sense aliment més de 2-4 dies) i després planxeu-la, sobretot les costures.
- Pintes i estris del cabell introduïu-los en aigua molt calenta (55ºC) durant 10 min o submergiu-los en loció antipolls durant 30 min.
- Aspireu tota la casa i amb més cura, sobretot coixins, catifes, sofàs…
- Pentineu diàriament el cabell mullat amb la pinta llemenera.
- Repetiu l’aplicació de la loció 7-10 dies després per eliminar les larves que hagin nascut. No és recomanable fer més de 3 aplicacions seguides.
- És molt important pentinar diàriament el cabell durant un mes.
- Els nens poden anar al col·legi un cop començat el tractament.
- Reviseu el cabell de tota la família per detectar si hi ha altres persones afectades.